Haute Couture

Home / Mode / Haute Couture

Haute couture är ett franskt ord som betecknar den allra mest exklusiva formen av sömnadskonst. Inte vilken modeskapare som helst kan säga att hen skapar haute couture-plagg. För att få använda denna prestigefyllda benämning så måste modeskaparen uppfylla en lång rad krav. Frankrike är haute couturens hemland, det var här som begreppet grundades under 1800-talet. Genom årens lopp har denna sömnadskonst företrätts av en lång rad legendarer, till de mest kända hör Coco Chanel, Christian Dior och Jean Paul Gaultier. Här kan du lära dig mer om skillnaden på haute couture och prêt-a-porter samt vad som krävs för att ett modehus ska få använda begreppet haute couture.

Skillnaden på haute couture och prêt-a-porter

 

Haute couture och prêt-a-porter, eller ready to wear, är vanliga uttryck inom modeindustrin. Det förstnämnda begreppet betecknar måttbeställda plagg och får som sagt endast användas av modehus som följer ett antal bestämda regler. Prêt-a-porter, som kan översättas med ”färdig att bära”, är de plagg som vi till exempel kan beundra under tillställningar som Stockholm fashion week. Dessa plagg visas på en catwalk men skräddarsys inte efter kundens mått. Prislappen är också betydligt mer lättöverkomlig än den som sitter på ett haute couture-plagg. Naturligtvis finns det även svenska modeskapare, som Lars Wallin, som syr upp måttanpassade plagg i begränsad upplaga. Men den som inte är baserad i Paris får inte kalla sig för ”haute couturist”. Haute couture är för övrigt ingen lönsam affär. Dessa lyxiga och tidskrävande skapelser kostar mer att tillverka än vad de inbringar.

Haute couture – regler fastställda av industridepartementet

Vad krävs för att ett modehus ska få tillverka haute couture? Svaret är att det måste uppfylla en lång rad regler. Dessa fastställs av den del av det franska industridepartementet som kallas för la Chambre Syndicale de Haute Couture. Precis som att champagne endast får tillverkas i Champagne så får haute couture endast tillverkas av modehus med en ateljé i Paris. Varje sådant modehus måste årligen ta fram minst en vår- samt en höstkollektion som ska presenteras i Paris under särskilda visningar. Kollektionerna måste bestå av minst 35 plagg och ska kunna beställas av privata köpare. Varje plagg är skräddarsytt för att passa köparens mått. Hur mycket kostar ett äkta haute couture-plagg? Det är vanligt med priser på flera hundratusentals kronor. Det det alltså en god idé att jämföra lån på ett pålitligt ställe som Lanlistan innan du bokar tid för en provning av den här typen av plagg.