Jackor för kvinnor – en nykomling i modehistorien

Home / Mode / Jackor för kvinnor – en nykomling i modehistorien

Nuförtiden är jackor en självklar del både i herr- och dammodet, det finns mängder av olika varianter och det släpps nya designer varje år.

Av den anledningen kanske det kan vara svårt att tänka sig att jackor för damer faktiskt är en relativt ny företeelse. I dag finns snygga märken som Hollies och andra som designar jackor enbart för kvinnor. Men fram till slutet av 1800-talet fanns det egentligen inga jackor för kvinnor.

Fram till början av 1900-talet bar kvinnor i princip uteslutande caper. Anledningen till det var att dåtidens dammode knappast fick plats under en jacka. Skälet till att jackor började designas till kvinnor berodde till stor del på att modet under 1900-talets inledning blev sportigare. Lager på lager som var modet som gällde för kvinnor fram tills dess försvann då.

Ett annat skäl till att det började tillverkas damjackor var bilens ökande popularitet. Det blev då nödvändigt med ett ytterplagg som gick att knäppa i syfte att hålla kylan ute.

Eftersom de första designerna för damjackor inte hade några kvinnliga förlagor att falla tillbaka på användes i första hand herrjackor som inspiration. Det var först mot mitten av 1900-talet som sant kvinnliga jackor började säljas.