Minimalismtrenden – snäll mot plånboken

Home / Privatekonomi / Minimalismtrenden – snäll mot plånboken

En ny trend inom mode är det som kallas för minimalism. Med det menas egentligen inte en särskild stil (även om det också finns en klädstil som kallas minimalistisk), utan snarare ett sätt att köpa kläder och att tänka kring kläder. Minimalism handlar till mångt och mycket om att äga så få plagg som möjligt, och om att varje plagg i ens garderob ska fylla ett visst behov eller vara ett plagg som man älskar och vill bära. Det är med andra ord en slags motreaktion på den masskonsumtion av kläder som samhället rört sig mot allt mer.

En viktig del av minimalismen är kvalitet före kvantitet, det vill säga att man hellre investerar i ett fåtal plagg av hög kvalitet, som kommer att hålla länge, än att man köper ett flertal plagg av sämre kvalitet som snabbt tappar form eller färg, eller går sönder. En annan del av det minimalistiska tänkandet är att man sköter om plaggen väl, till exempel genom att reparera dem när de går sönder istället för att bara slänga dem och köpa nytt. I längden är detta naturligtvis snällt mot plånboken, eftersom det betyder att man sannolikt kommer att spendera mindre pengar på kläder. Vid varje ny investering måste man dock lägga ut ganska stora summor pengar, till exempel om man ska köpa en ny vinterkappa eller ett par nya skor. Om man har en tajt ekonomi men ändå vill ha en minimalistisk garderob kan lån därför vara en bra lösning. På det sättet har man möjlighet att köpa dyra plagg när behovet uppstår, och sedan betala av lånet bit för bit, istället för att ens ekonomi drabbas av en stor smäll på en gång. För att det verkligen ska vara fördelaktigt för ens ekonomi att låna pengar måste man dock se till att låna på rätt sätt, det vill säga genom att först jämföra villkoren hos olika banker och låneinstitut. Det kan man till exempel göra på https://www.zmarta.se/. Då kan man vara säker på att lånet blir så fördelaktigt som möjligt för ens egen privatekonomi.

Med denna metod kan man, även om man har en tajt månadsekonomi, skapa det som kallas en kapselgarderob. Även detta har blivit ett stort begrepp inom minimalismen. En kapselgarderob ska bestå av tidlösa och klassiska plagg som kan matchas med varandra, så att man kan skapa ett maximalt antal outfits med så få plagg som möjligt. Tanken är att man ska ha kläder som passar för varje tillfälle utan att äga högvis med kläder. Att minimalismen och kapselgarderoben är fenomen som blivit så trendiga just nu är inte konstigt – förutom att det i längden som sagt är bra för plånboken, är det också bra för miljön, då man bidrar till att minska konsumtionen av massproducerade, billiga klädesplagg som skapas med hjälp av kemikalier och barnarbete. Att skapa en minimalistisk garderob kan med andra ord bli början till både en hållbar privatekonomi och en hållbar livsstil.