Så väljer du rätt lyxaccessoarer

Home / Mode / Så väljer du rätt lyxaccessoarer

Tycker du om en mer lyxig, elegant look? Du har du säkert en och annan fin designerväska eller lyxig accessoar som lyfter hela din outfit. Men designervaror kostar trots allt en del, och de allra flesta av oss har en viss budget att hålla oss till. Hur ska man då veta vilka accessoarer man verkligen bör investera i och vilka som bör skippas? Nedan hittar du våra bästa tips.

Fundera ordentligt

Såvitt du inte planerar att lägga ut tiotusentals kronor på designervaror vartenda år gör du rätt i att tänka till innan du beger dig till gallerian eller Guccibutiken. Det är en sak att impulshandla när du är på jakt efter halloween smink och något helt annat när köpet kan kosta dig 15 000 kronor som plötsligt försvinner från bankkontot.

Fundera över hur mycket du har råd att spendera – och hur mycket du egentligen är villig att lägga på en accessoar. En tydlig, väl genomtänkt budget är ett viktigt steg. Att köpa en Chanel- eller Louis Vuitton-väska som du inte har råd med och sedan jagas av inkassobolagen är inte särskilt roligt.

Tänk långsiktigt

När det gäller köp av lyxvaror är det alltid bäst att göra en investering. Då kan du aldrig gå fel. Men vad menas egentligen med en investering i det här sammanhanget? Jo, det handlar om att köpa en produkt av hög kvalitet som kommer att hålla och förbli modern även efter tio år. En sådan produkt är värd 10 000 kronor eller mer, eftersom du kommer att ha nytta av den väldigt länge – och samtidigt se snygg ut.

Rätt färg & design

Om vi tittar på t.ex. designerväskor så finns det mängder att välja mellan. Under de senaste åren har det bl.a. varit inne med starka, glada färger och en hel del “bling”. De väskorna är visserligen väldigt fina, men en sådan väska är nästan aldrig en investeringsvara. Väskorna som sticker ut, har lite udda design eller som är extremt inne just nu förblir sällan lika åtråvärda efter ett par år.

Det bästa är att istället välja en klassisk, elegant modell, eftersom en sådan har betydligt svårare för att bli omodern – eller helt “ute”, vilket är ännu värre. Välj antingen en mindre eller en mellanstor modell, men ingen shoppingväska eller “tote” som det kallas på engelska.

Även färgen är av stor betydelse. Det säkraste är att välja en svart väska, eftersom svart alltid kommer att vara modernt och elegant. Dessutom är svart något av en kamouflerande färg, vilket gör att eventuella skråmor eller andra defekter inte syns lika tydligt som på en ljusare färg.

Rätt material

Välj en väska av starkt läder. Det är ett måste för att den ska överleva sol, regn och snö i många år. Undvik väskor av lammskinn, som många av t.ex. Chanels väskor tillverkas av. Om du råkar drömma om just en sådan väska bör du välja en i så kallat kviltat lammskinn – det är betydligt mer resistent.